ASHANINKA MACSKAKAROM gél

ASHANINKA MACSKAKAROM gél


Hatóanyagok:
macskakarom, kéreg (Uncaria tomentosa, cortex)

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, hatásátorvosi vizsgálatok igazolják.

Hatásra vonatkozó adatok:

A macskakarom (Uncaria tomentosa (Willd) DC.) az Amazonas menti őserdőkben honos nagyméretű kúszó cserje. Gyógyító ereje az Ashaninka indián törzs évszázadok óta alkalmazott hagyományos, gyógyító módszerének egyik legfontosabb eszköze.

Az 1970 óta folyó kutatások eredményeinek alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1994-ben gyógynövénynek ismerte el. Gyógyászatban főleg a növény belső háncskérgéből készült port, vagy annak száraz kivonatát használják.

A kéreg hatóanyagai: oxindol alkaloidok (POA=pentaciklikus, TOA=tetraciklikus), triterpének, kinovasav származékok, flavonoid származékok, polifonolok, szitoszterolok.

A hatóanyagok közül gyógyászati szempontból az oxindol alkaloidok a legjelentősebbek.

Mi a hatóanyaga:

20 mg Uncariae tomentosae corticis ethanolic ext. sicc. (15:1) [macskakarom háncskéreg alkoholos száraz kivonata, legalább 0,05 mg pentaciklikus oxindol alkaloid (POA) tartalommal] /g

Mit tartalmaz még a készítmény?

Segédanyagok: tisztított víz, etanol, nátrium-hidroxid, karbomerek, metil-parahidroxibenzoát.

Mikor ajánlott a készítményt alkalmazni?

  • Akut és krónikus bőrgyulladások csökkentésére
  • Sebszéli, sebkörnyéki bőrgyulladás enyhítésére
  • Felületes hámhiányra, horzsolásra, a sejtújraképződés elősegítésére, hámosításra
  • I. fokú égés (napozás, háztartási sérülés) okozta bőrpír és gyulladás csökkentésére
  • Rovarcsípés által kiváltott bőrgyulladás enyhítésére

Mikor nem szabad a készítményt alkalmazni?

Ható,- vagy segédanyagok valamelyikével szembeni egyéni túlérzékenység esetén, nagy felületre kiterjedő, súlyosabb égések kezelésére, mély, roncsolt és fertőzött seb kezelésére, nagy kiterjedésű sebfelületen nem alkalmazható!

Mit kell tudnia az alkalmazás megkezdése előtt?

Amennyiben nincs meggyőződve a gél alkalmazhatóságát illetően, vagy túlérzékenységi reakciótól tart, úgy használat előtt borsónyi mennyiségű gélt dörzsöljön be az alkar bőrébe, így végezzen próbát.

Alkalmazható-e a készítmény gyermekeknél?

Gyermekeknél történő alkalmazásra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért általános óvatosságból gyermekek számára a készítmény alkalmazása nemjavasolt.

Alkalmazható-e a gél várandós- és szoptató anyáknál?

Ezen élethelyzetekben történő alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért általános óvatosságból várandós nők számára a készítmény alkalmazása nem javasolt. Szoptató anyák a mellen ill. környékén, ahol a csecsemő szájába juthat a gél, a készítményt ne alkalmazzák.

Alkalmazható-e a gél más készítményekkel együtt?

Külsőleg – egyidejűleg – csak egy készítményt alkalmazzon.

Hogyan és mikor kell a készítményt alkalmazni?

A gélt naponta 2-3 alkalommal a gondosan megtisztított bőrfelületre vékonyan kell felkenni. A használatot követően várjon 1-2 percet amíg a gél felszívódik, hogy elkerülje ruhaneműjének elszíneződését (mosással a ruhából nem távolítható el). Az elszíneződést a gél hatóanyaga okozza. Az elszíneződés átmenetileg a kezelt bőrfelületen is észlelhető, de a bőrről a kezelés után vízzel eltávolítható.

Mennyi ideig alkalmazható a készítmény?

Szükség szerint, legfeljebb egy hónapig. Amennyiben a gyulladás tünetei 7 napos kezelés után sem enyhülnek, sőt rosszabbodnak, keresse fel kezelőorvosát.

Mire kell ügyelnie a gél alkalmazása során?

Ügyeljen arra, hogy a gél szem környékére, szembe és nyálkahártyára ne kerüljön, ha mégis előfordulna, akkor bőséges hideg vízzel azonnal le kell mosni.

Milyen nem kívánt hatást válthat ki a készítmény?

.A gél alkoholtartalma következtében a gyulladt bőrfelületen, vagy a felületes hámhiányokra alkalmazva enyhe csípő, égő érzést okoz, ami néhány perc múlva csökken, majd megszűnik. Amennyiben a bőrégés, csípő érzés tűrhetetlen, vagy tartósan fennáll, bő vízzel javasolt lemosni a gélt.

A gél az alkoholtartalom miatt néhány napos kezelés után enyhe bőrszárazságot okozhat, ami a kezelt bőrfelületen a bőr húzódásában kisfokú viszketésben nyilvánul meg. Ilyen esetben javasolt a bőr hidratálása, kérje szakember (gyógyszerész, orvos) véleményét.

Allergiás bőrreakció előfordulhat.

Hogyan kell tárolni a készítményt?

Gyermekek elől gondosan elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 ºC-on, fénytől védve tárolandó.

Mennyi ideig használható fel a Macskakarom gél?

A gél csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.

Milyen módon szerezhető be a készítmény?

Gyógyszertárakban vény nélkül kapható, illetve gyógyhatású készítményeket forgalmazó szaküzletekben és gyógyszertáron kívüli gyógyszer kiskereskedelmi tevékenység folytatására jogosult üzletekbenszerezhető be.

Csomagolási egység: 50 ml/tubus

Nyilvántartási szám: OGYI–969/2006

Gyártó/Forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Ashaninka Pharma Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
1118 Budapest, Pannonhalmi út 6.

2011. 06.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.