ANTISTAX kapszula

ANTISTAX kapszula


Hatóanyagok:
vörösszőlő, levél (Vitis vinifera, folium)

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ANTISTAX KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az ANTISTAX kapszula az alsó végtagi enyhe és középsúlyos, krónikus vénás elégtelenség következtében kialakuló visszértágulat bizonyos tüneteinek (mint pl. ödémás (duzzadt), fájdalmas és elnehezült lábak, feszülésérzés, bőrviszketés és fájdalom) enyhítésére szolgáló érfalvédő készítmény.

A készítmény hatóanyaga, a vörösszőlőlevél-kivonat gyulladáscsökkentő hatást mutató különböző anyagok komplex keveréke. A vörösszőlőlevél-kivonat az érfalra védőhatást gyakorol azáltal, hogy növeli az érfal rugalmasságát és helyreállítja az érfal áteresztőképességét, gátolja a lábak dagadását.

2. TUDNIVALÓK AZ ANTISTAX KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

Vénás betegség esetén kerülje a napozást, a hosszú ideig történő állást, túlsúlyt. A séta és a megfelelő kompressziós harisnya javíthatják a keringést.

A krónikus vénás elégtelenségre jellemző lábpanaszokat – a vénás betegségen kívül – az alsó végtag más kóros elváltozásai és egyéb betegségek is okozhatják.

A kapszula hatásosságát és biztonságosságát gyermekeken, serdülőkön, máj- és vesekárosodásban szenvedő betegeken nem vizsgálták, ezért számukra a készítmény szedése nem javasolt.

A készítmény hatásosságát és biztonságosságát aktív vagy gyógyult lábszárfekéllyel járó krónikus vénás elégtelenségben nem vizsgálták, ezért ezen állapotokban a készítmény alkalmazása nem javallott.

Ha a tünetek 6 héten belül nem enyhülnek, vagy bármikor a terápia ideje alatt súlyosbodnak, az ok feltárása érdekében orvosi kivizsgálásra van szükség.

Forduljon orvoshoz, ha azt tapasztalja, elsősorban egyik lábán, hogy hirtelen dagadás, a bőr kipirosodása, feszülésérzés, forróságérzés és fájdalom jelentkezik, mert ezek az érelzáródásos (trombózisos) vénagyulladás jelei lehetnek!

Ne szedje az ANTISTAX kapszulát

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére!

Egyéb gyógyszerek és az ANTISTAX

Az Antistax kapszula és más készítmény együttes alkalmazásakor fellépő gyógyszerkölcsönhatás jelenleg nem ismert.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség és szoptatás alatt történő alkalmazása nem javasolt. Az ANTISTAX kapszula terhesség és szoptatás ideje alatt történő biztonságos alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálati adatok.

Nem végeztek vizsgálatokat az ANTISTAX kapszula termékenységet befolyásoló hatásaival kapcsolatban.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

A készítmény összetétele alapján nem várható, hogy a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket a készítmény befolyásolná.

Az ANTISTAX szőlőcukrot tartalmaz.

Egy Antistax kapszula 7,5 mg szőlőcukrot (glükózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ANTISTAX KAPSZULÁT?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

A készítmény ajánlott adagja:

A kapszulákat a reggeli étkezés előtt, folyadékkal, szétrágás nélkül kell lenyelni.
Naponta egyszer 2 kapszula bevétele ajánlott. Az adag súlyosabb visszértünetek esetén napi 4 kapszulára emelhető.
Az alkalmazás időtartama: 3 hónap. A tünetek enyhülése a kezelés harmadik hete után várható.
Amennyiben tünetei 6 héten belül nem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát a tüneteket előidéző okok feltárása érdekében.

Ha az előírtnál több ANTISTAX kapszulát vett be:

Ha az előírtnál több ANTISTAX kapszulát vett be, mielőbb beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével!

Egyedi túladagolásos eseményeket jelentettek, melynek során mellékhatásként enyhe fáradtság jelentkezett. Az ANTISTAX-terápiával kapcsolatban súlyos nemkívánatos eseményről nem érkezett jelentés.

Ha elfelejtette bevenni az ANTISTAX kapszulát:

Ha elfelejtette bevenni az ANTISTAX kapszula soron következő adagját a szokásos időben,folytassa a gyógyszer szedését a szokásos adagolási rend szerint! Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kapszula pótlására!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem gyakori mellékhatások (1000‑ből 1‑10 beteget érint): émelygés, gyomorpanaszok és emésztőrendszeri tünetek, egész testre kiterjedő viszkető bőrkiütés.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások(a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg): csalánkiütés, más túlérzékenységi reakció.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. HOGYAN KELL AZ ANTISTAX KAPSZULÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (,,Felhasználható”) utánne szedje a gyógyszert!A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A készítmény gyermekektől elzárva tartandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az ANTISTAX kapszula?

- A készítmény hatóanyaga: Egy kapszula 180 mg vörösszőlőlevél-kivonatot tartalmaz.

- Egyéb összetevők:

Kapszulatöltet: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, porlasztva szárított glükóz‑szirup (glükóz, oligoszacharidok és poliszacharidok keveréke), kukoricakeményítő, talkum.

Kapszulahéj: vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172) titán‑dioxid (E 171), nátrium‑lauril‑szulfát, zselatin, tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az ANTISTAX kapszula vörös színű, kemény zselatin kapszula.

Az ANTISTAX kapszula 20, 30, 50, 60, ill. 100 db kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Boehringer Ingelheim International GmbH
Binger Straße 173
D-55216 Ingelheim am Rhein
Németország

Gyártó:

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co.KG
Binger Straße 173
D-55216 Ingelheim am Rhein
Németország

vagy

Delpharm Reims
10 Rue Colonel Charbonneaux
F 51100 Reims
Franciaország

OGYI-T-20 486/01-05

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2012. október

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.