Szerecsendiófa

Szerecsendiófa

A Myristica fragrans 10-20 m magas, Kelet-Ázsiában őshonos örökzöld növény. A szerecsendióként ismert fűszer a barackhoz hasonló termés magja. A magot lepel veszi körül, amelyet lefejtenek. A magleplet, amelyet tévesen szerecsendió-virágnak (macidis flos, vagy macis) neveznek, fűszerként használják fel. A növény terméshéját Ázsiában ételek készítésére használják.  A gyógyászatban a mag illóolaját is alkalmazzák. 

Hagyományos alkalmazás
A szerecsendiót a népi gyógyászatban étvágytalanság, emésztési panaszok, bélgörcsök enyhítésére, a mag kivonatát és illóolaját külsőleg ízületi és fájdalmak csillapítására használták.

Bizonyított hatás
A szerecsendióval, illetve illóolajával humán vizsgálatokat nem végeztek, a mag és az olaj gyógyászati célú felhasználása hagyományos alkalmazása során nyert tapasztalaton alapul.

Hatásmód
Az illóolaj baktériumellenes, gyulladásgátló hatású. Állatkísérletekben hasmenés-csillapító hatását is leírták.

Figyelmeztetések
A szerecsendió a bőrön helyi túlérzékenységi reakciót válthat ki. A mag központi idegrendszerre ható, nagyobb adagban mérgező anyagokat tartalmaz, már néhány szerecsendiómag elfogyasztása esetén toxikus és/vagy enyhe pszichikai tünetek jelentkezhetnek. Terhesség, szoptatás alatt gyógyászati céllal nem alkalmazható.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.