Orvosi zsálya

Orvosi zsálya

A Salvia officinalis a Földközi-tenger környékén honos örökzöld cserje, levele a mediterrán népek kedvelt fászere, és a gyógyászatban is ezt a növényi részt hasznosítják.

Hagyományos alkalmazás
Teáját a népi gyógyászatban emésztési panaszok enyhítésére, külső fertőtlenítőszerként, vizelethajtóként is alkalmazták, egyes vidékeken a verejtékezés csökkentésére itták.

Bizonyított hatás
Szájüregi alkalmazás esetén mérsékelte a fogíngyulladást és plakképződést. Egy vizsgálat szerint mérsékelte a torokfájást.
Modern vizsgálatokban csökkentette a menopauzával járó verejtékezést és hőhullámokat, izzadásellenes hatását nem menopauzában lévőknél is igazolták.
Egy vizsgálatban Alzheimer-kórban szenvedők kognitív funkcióinak javulását figyelték meg zsályakivonat fogyasztása eredményeként, de ugyanezt a hatást egészségeseken is leírták.

Hatásmód
In vitro vizsgálatokban a növény illóolajának, kivonatának baktérium- és gombaellenes, gyulladáscsökkentő hatását igazolták. Alzheimer-kór ellene hatása acetilkolinészteráz-gátló aktivitásával magyarázható.

Figyelmeztetések
A zsálya illóolaja az idegsejteket károsító tujont tartalmaz. A zsálya (illóolajának) nagy dózisának alkalmazása esetén epilepsziához hasonló görcsök, enyhébb esetben hányás, zavartság, szédülés, fejfájás, hasi görcsök jelentkezhetnek. Tartós, nagy dózisú alkalmazása terhességben vagy szoptató anyáknak ellenjavallt. Fűszerként történő ésszerű használata nem jár veszélyekkel.

Fontosabb hivatkozásokAdatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.