Macskakarom

Macskakarom

A macskakarom (Uncaria tomentosa) Dél- és Közép-Amerikában honos kúszónövény, amely nevét a kapaszkodáshoz szükséges karomszerű képződményeiről kapta. A gyógyászatban kérgét alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás 
Az ashaninka indiánok és más bennszülött törzsek a növényt számos különböző célra alkalmazták és alkalmazzák napjainkban is.

Bizonyított hatás
Egy klinikai vizsgálatban a növény kivonata hatásosabban csökkentette a reumatoid artritisz tüneteit, mint a placebókezelés. A növény  kivonata egészséges egyéneken alkalmazva növelte a fehérvérsejtek számát. A hazánkban intenzíven propagált daganatellenes hatást nem igazolják embereken elvégzett vizsgálatok.

Hatásmód
A macskakaromban található alkaloidok in vitro daganatsejt-ellenes hatást mutattak leukémiasejtekkel szemben. A növény kivonata gyulladáscsökkentő hatású, ennek mechanizmusa nem ismert. Az alkaloidok vírusellenes, az immunrendszer működését moduláló hatásúak.

Figyelmeztetések
A macskakaromban a terápiás hatásért felelősnek feltételezett ún. pentaciklusos alkaloidokon kívül olyan tetraciklusos alkaloidok is vannak, amelyek jelenléte nagy mennyiségben nem kívánatos. Épp ezért csak ellenőrzött forrásból származó termékek alkalmazása javasolt. Gyermekek, szoptató és várandós nők számára ellenjavallt.

Fontosabb hivatkozások


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.