Közönséges tök

Közönséges tök

A közönséges tök egyéves, Amerikában őshonos növény, amely a 16. században került Eu­ró­pá­ba. Gyó­gyá­sza­ti szempontból a tökmagból készült olaj bír jelentőséggel, de a mag fogyasztása is kedvező hatású. Ma már a speciálisan nemesített, maghéj nélküli stájer olajtökből (C. pepo convar. pepo var. sty­riaca) préselik az olajat.

Hagyományos alkalmazás
El­ső európai gyógyászati vonatkozású említése a 19. századból maradt fenn, ami­kor fé­regű­ző­ként használták. Korabeli és későbbi források a drogot számos más pa­nasz, többek kö­zött húgyúti betegségek kezelésére is ajánlották. Hasonló, vize­let­haj­tó­ként történő al­kalmazását több észak-amerikai indián törzsnél megfigyelték. Az eu­ró­pai népi gyó­gyá­szatban féregűzőként terjedt el legjobban.

Bizonyított hatás
A tökmaggal, tökmagolajjal végzett néhány klinikai vizsgálat azt igazolja, hogy a növény termékei a placebónál szignifikánsan ha­táso­sabb ke­zelést (a tünetek jelentős csökkenését) jelentenek jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban. Tartós alkalmazás esetén  mérsékelten csökkenti a vérzsírszintet.

Hatásmód
A tökmag hatásának mechanizmusa nem teljesen tisztázott. A tökmagolaj Δ7-fi­to­szterintartalma gátolja a prosztatamegnagyobbodásban szerepet játszó 5-α-reduktáz enzimet és az 5-α-reduktáz segítségével képződött vegyület (dihidro-tesztoszteron) kapcsolódását az and­ro­gén­receptorokhoz.

Figyelmeztetések
A tökmag (és olaja) biztonságosan alkalmazható, mellékhatásként ritkán hasmenés fordulhat elő.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.