Közönséges orbáncfű

Közönséges orbáncfű

A Hypericum perforatum 30-60 cm magas, Európában honos, évelő növény. A gyógyászatban júniustól nyíló élénk sárga színű virágait tartalmazó hajtását alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás
Az orbáncfű olajos kivonatát bőrgyulladások, sebek, égések kezelésére régóta alkalmazzák, a növény belsőleges, központi idegrendszert célzó használata kisebb múltra tekint vissza.

Bizonyított hatás
A közönséges orbáncfű hatásosságát enyhe és középsúlyos depresszióban számos, megfelelő minőségű (kontrollos, kettős vak) humán vizsgálatot igazolja. 

Hatásmód
Az orbáncfű antidepresszáns hatásossága elsősorban azon alapul, hogy egyes idegi ingerületátvivő anyagok (dopamin, a noradrenalin, a szerotonin, a γ-aminovajsav) koncentrációját az idegsejtek közötti (szinaptikus) térben. Ezért a növényben található floroglucinszármazékok (hiperforin) felelősek. Állatkísérletekben beigazolódott, hogy az orbáncfűkivonatok hatásossága szoros korrelációban van a hiperforintartalmukkal. 

Figyelmeztetések
A klinikai vizsgálatok adatai szerint az orbáncfűkészítmények alkalmazása viszonylag kevés mellékhatással jár (jellemzően emésztési panaszok). Túladagolva érzékeny egyénekben fényérzékenyítő lehet.

A máj enzimeire hatva több gyógyszer lebomlását, kiürülését fokozza, így azok hatása csökken.  A mindennapos gyakorlat szempontjából a digoxin, az orális fogamzásgátlók, a teofillin és az orális véralvadásgátlók vérplazmaszintjének csökkenése a legfontosabb a lehetséges következmények miatt. Nem kevésbé jelentős, de ritkábban előforduló mellékhatás a ciklosporin plazmaszintjének csökkenése, ami szervátültetést követően akár a beültetett szerv kilökődéséhez is vezethet. A HIV-ellenes kezelésben részesülő betegek számára ellenjavalltak az orbáncfűkészítmények, mert csökkentik a vírusellenes szerek plazmaszintjét. A szerotoninszintre ható antidepresszánsok hatása viszont fokozódhat, ami azok mellékhatásainak megjelenéséhez vezethet. 

Terhes nőknek és szoptató kismamáknak nem javasolt az orbáncfűkészítmények szedése.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.