Kakukkfű

Kakukkfű

A különböző kakukkfű fajokat az ókor óta használják gyógyászati céllal és fűszerként. Az európai modern gyógyászatban jelenleg három faj, az orvosi kakukkfű (Thymus vulgaris), a spanyol kakukkfű (T. zygis) és a mezei  kakukkfű (T. serpyllum) virágos hajtásának és az azokból nyert illóolajoknak van jelentősége. 

Hagyományos alkalmazás
A kakukkfüveket, amellett, hogy fűszernövényként széles körben elterjedtek, a népi gyógyászatban is régóta használják.
Erős fertőtlenítő hatásuk miatt harctéri sérülések kezelésében hasznosították, járványok idején nagy mennyiségű kakukkfüvet fogyasztottak, de bedörzsölőként, füstölőként is használták a Thymus fajokat. A légúti megbetegedésekben történő felhasználáson kívül görcsoldóként, az emésztés elősegítésére, külsőleg reumaellenes fürdőkben is ismeretes a alkalmazásuk. A kakukkfű-illóolajat és a növény teáját megfázásban a váladék felszakadásának elősegítésére inhalálva alkalmazzák.

Bizonyított hatás
A legtöbb klinikai vizsgálatot kakukkfű és a kankalin kivonatát tartalmazó kombinációs készítménnyel végezték, amelynek hatásossága köhögéssel járó felső légúti megbetegedésekben meggyőzően bizonyított, de nem tudható, ebben mekkora a kakukkfű jelentősége. Egy humán vizsgálatban egy kakukkfűkivonatot tartalmazó készítmény a pozitív kontrollhoz (brómhexin nevű köptető) hasonló mértékű köptető hatást eredményezett.

Hatásmód
A kakukkfű illóolajának fő komponensei, a timol és a karvakrol erős antimikróbás hatással bírnak számos gomba- és baktériumfajjal szemben. 
A köptető hatásért az inhalált, vagy a bélből felszívódott és a tüdőben kiválasztódott illóolaj-komponensek felelősek. A hatás elsősorban a hörgők hígabb nyákszekréciója miatt alakul ki.  

Figyelmeztetések
Nem ismertek specifikus nemkívánatos hatások vagy kölcsönhatások. Belsőleges alkalmazás esetén gyomorirritáció és túlérzékenységi reakció kialakulhat. Terhesség alatti alkalmazása nem javasolt.
Az inhalációval alkalmazott illóolaj esetén nem írtak le nemkívánatos hatásokat, de kisgyermekeknek ilyen módon (sem) javasolt alkalmazása.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.