Fokhagyma

Fokhagyma

A fokhagyma széles körben ismert, az ókor óta alkalmazott fűszer, napjainkban a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik. Gyógyászati és táplálkozási céllal egyaránt föld alatti részét (gumóját) használják. A feldolgozott termékek a (gyakran fagyasztva) szárított gumót porított formában, a fokhagyma olajos kivonatát, ritkábban illóolaját tartalmazzák. Esetenként a fermentált fokhagymát (aged garlic) is felhasználják.

Hagyományos alkalmazás
Az ókori Egyiptomban a fokhagymát a piramisokat építő rabszolgák munkaképességének megőrzésére, megbetegedésük megelőzésére alkalmazták. A középkorban hatásosnak gondolták a démonok és a vámpírok elriasztására, ez a népi hiedelem máig fennmaradt. Járványos betegségek megelőzésére is használták. A népi gyógyászatban ezen kívül számos egyéb célra, így lázcsillapítóként, vizelethajtóként, köptetőként és immunerősítőként is használták.

Bizonyított hatás
A fokhagyma szív-érrendszeri hatásai közül az érelmeszesedés lassítását, a koleszterinszintet  és vérnyomást csökkentő hatást megfelelő humán bizonyítékok támasztják alá.

Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, ezért alkalmazzák érelmeszesedés kialakulásának lassítására. A humán vizsgálatokban az összkoleszterin-, az LDL- és a trigliceridkoncentráció átlagosan mintegy 10%-kos csökkenését lehetett elérni optimális dózisú fokhagymakezeléssel (mintegy 2,5-4 g gumónak megfelelő napi dózis). Prospektív vizsgálatokban a fokhagyma szedése csökkentette az érelmeszesedésre jellemző plakkok növekedését.

A vérnyomáscsökkentő hatást tanulmányozó humán vizsgálatok többségében enyhe, 2-17 Hgmm-es szisztolés és 3-16 Hgmm diasztolés nyomáscsökkenés volt megfigyelhető. 

A fokhagyma bizonyított antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a bőrgombafertőzések kezelésében is alkalmazható.

Hatásmód
In vivoa fokhagymapor és -olaj csökkentette a kísérleti állatokon előidézett magas koleszterinszintet, érelmeszesedést és magas vérnyomást, gátolta a vérrögök kialakulását.

Az vérrögellenes hatás részben a koleszterin-bioszintézis gátlásával magyarázható, ugyanis a fokhagyma jellegzetes szagú kéntartalmú vegyülete, az allicin és a fermentált termékekben található S-allilcisztein erősHMGCoA-reduktázgátló hatású. Mivel a fokhagyma mérsékelten növeli a HDL koncentrációját, az
LDL/HDL hányados kedvező irányba változik.

A drog állatkísérletekben tapasztalt vérnyomáscsökkentő hatása az ateroszklerotikus plakkok csökkentésével, valamint direkt vazodilatációval magyarázható.

Figyelmeztetések
Specifikus mellékhatások, ellenjavallatok nem ismertek. Vérrögellenes hatása miatt fokozhatja a véralvadásgátlók hatását, ezért műtétek előtt szedését érdemes felfüggeszteni, illetve véralvadásgátló kezelés alatt számolni kell a vérzési idő megnyúlásával (a rendszeres fokhagymafogyasztás szüneteltetése vagy a kezelés újbóli beállítása szükséges).

A fokhagyma fogyasztása kellemetlen leheletet és testszagot okoz, ami a nyers gumó és a készítmények néhány napos szedése után egyaránt kialakul. Terhesség és szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható.

Fontosabb hivatkozásokAdatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.