Fehér üröm

Fehér üröm

Az Artemisia absinthium Magyarországon vadon is előforduló, 50-150 cm magas évelő növény, amelynek virágos hajtását használják a gyógyászatban.

Hagyományos felhasználás
A fehér üröm tradicionálisan alkalmazott, bevált szer emésztési panaszok enyhítésében: étvágyjavítóként, epebántalmak és egyéb emésztési zavarok kezelésére használják.

Bizonyított hatás
Az üröm gyógyászati alkalmazása a növény hagyományos népi alkalmazásán és a benne található keserűanyagokkal kapcsolatos farmakológiai ismereteken alapul. Más keserűanyag-tartalmú szerekhez hasonlóan az üröm is gyomornedv-elválasztást fokozó, epehajtóhatású. Igazolt, hogy a vékonybélben fokozza az emésztőenzimek szekrécióját.

Hatásmód
A keserűanyagok fokozzák az étvágyat és elégtelen gyomornedv-elválasztás esetén fokozzák a szekréciót és az epetermelést.

Figyelmeztetések
A fehér üröm illóolaja az idegsejteket károsító tujont tartalmaz. Az üröm (illóolajának) extrém nagy dózisának alkalmazása esetén epilepsziához hasonló görcsök, enyhébb esetben hányás, zavartság, szédülés, fejfájás, hasi görcsök jelentkezhetnek. Az üröm négy hétnél hosszabb ideig tartó folyamatos alkalmazása , valamint fogyasztása terhességben vagy szoptató anyáknak ellenjavallt
Gyomor- és nyombélfekély betegségben szenvedőknek alkalmazása nem javasolt, mivel fokozza a gyomorsav-elválasztást.
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényfajok valamelyikével szembeni allergia esetén a fennáll a keresztallergia lehetősége.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.