Eukaliptusz

Eukaliptusz

Az eukaliptuszfa Ausztráliában őshonos, a helyi őslakosok számára gyógyászatilag nagyon jelentős növény. A modern gyógyászatban az eukaliptuszfa (Eucalyptus globulus) levelét és az eukaliptusz-illóolajat használják fel. Az eukaliptuszolaj több  Eucalyptus faj (E. globulus, E. polybractea, E. smithii) friss leveleiből vagy ágvégeiből nyerhető illóolaj.

Hagyományos alkalmazás
A népi gyógyászatban a levelet megfázásos betegségek kezelésén kívül számos gyulladásos, fertőzéses kórképben alkalmazzák, az illóolajat belsőleg és külsőleg felső légúti hurut tüneteinek enyhítésére, külsőleg pedig reumatikus panaszok csökkentésére alkalmazzák

Bizonyított hatás
Az eukaliptuszlevéllel vagy annak kivonatával nem végeztek humán vizsgálatokat, az illóolajjal és annak fő komponensével, a cineollal viszont annál többet. Az olaj nyákoldó, köptető hatású, enyhíti a megfázás tüneteit. A felsorolt hatások túlnyomórészt a cineolhoz köthetők. Klinikai vizsgálatok során az eukaliptuszolaj szignifikánsan csökkentette az orrnyálkahártya vérbőségét, az orrdugulást.

Hatásmód
A levél gyulladáscsökkentő hatását állatkísérletekben igazolták. Az illóolaj esetén antibakteriális, gombaellenes, vérbőséget fokozó, köptető, köhögéscsillapító hatást dokumentáltak.

Figyelmeztetések
Mellékhatások nem ismertek, azonban a levélből készült kivonatok és az illóolaj alkalmazását követően ritkán hányinger előfordulhat.
A levél kivonata és az eukaliptuszolaj nem alkalmazható belsőleg emésztőszervi gyulladás és májkárosodás esetén. Használatuk csecsemők és kisgyermekek esetén, az arcon, főleg az orr környékén ellenjavallt, mivel légzési nehézséget válthatnak ki.
Az olaj külsőleg nem, de belsőleg, hígítatlanul alkalmazva erősen mérgező.
Mivel a biztonságosságot igazoló adatok nem állnak rendelkezésre, az eukaliptuszolaj nem alkalmazható belsőleg terhesség és szoptatás ideje alatt.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.