Egyiptomi útifű

Egyiptomi útifű

Az egyiptomi útifű (Plantago ovata) a Földközi-tenger déli vidékétől Közép-Ázsiáig honos, 5-20 cm magas útifűféle, amelynek rózsaszínű, hússzínű, megszárított magját és könnyen leválasztható maghéját alkalmazzák a gyógyításban.

Hagyományos alkalmazás
Az egyiptomi útifű magját és maghéját elsősorban székrekedés kezelésére, emellett bőrbetegségek, hasmenés, aranyér  gyógyítására, vizelethajtó szerként alkalmazták az ázsiai és európai népi gyógyászatban.

Bizonyított hatás
Az egyiptomi útifű magjának és maghéjának hatásosságát klinikai vizsgálatok sokasága igazolja. A hashajtó hatást számos randomizált, placebókontrollal végzett vizsgálat bizonyítja; a vizsgálatok során szignifikáns mértékben növekedett a székletürítés gyakorisága székrekedésben, hasmenésben pedig formáltabb, ritkább székletürítést tapasztaltak. 

Koleszterinszint-csökkentő hatását számos vizsgálat támasztja alá. Az egyiptomi útifű maghéja a koleszterinszegény diéta mellett szignifikáns mértékben csökkentette a szérumkoleszterin- és vérzsírszintet.

Hatásmód
Az egyiptomi útifű magja és maghéja folyadékmegkötő képessége révén növeli a béltartalom térfogatát, amely a belek fizikai ingerlését és a béltartalom kiürülésének gyorsulását eredményezi. Túl híg béltartalom esetén a mag poliszacharidjai jelentős folyadékmegkötő-képességük révén növeli a béltartalom sűrűségét, ezáltal csökken székletürítés gyakorisága. 
A koleszterinszint-csökkentő hatás azzal magyarázható, hogy a poliszacharidok gátolják a koleszterin és a koleszterin képződéséhez szükséges epesavak felszívódását. A felszívódás gátlásával csökken az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés is.

Figyelmeztetések
Székrekedés esetén a hatás kialakulásához figyelmet kell fordítani a fokozott mennyiségű folyadékbevitelre. Mellékhatásként jelentkezhet fokozott  puffadás, amely rendszerint a kezelés során fokozatosan megszűnik. Ritkán allergiás reakciók fordulhatnak elő. Bélelzáródás esetén alkalmazása tilos.
Csökkenthetik az ásványi sók, vitaminok, gyógyszerek felszívódását. Ezeket a szereket az útifű alkalmazása előtt vagy után legalább fél-egy órával kell bevenni. 
Cukorbetegség esetén ügyelni kell arra, hogy az egyiptomi útifű magja és maghéja lassíthatja a bélcsatornából a glükóz felszívódását, ezáltal az inzulinszükséglet változhat.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.