Borsosmenta

Borsosmenta

A menta nagyon sokoldalúan alkalmazható, népszerű gyógynövény, amely az élelmiszeripar számára is jelentős nyersanyag. A legnagyobb mennyiségben felhasznált menta fajt, a borsosmentát (Mentha piperita) valószínűleg a 17. században állították elő más fajok keresztezésével. Célzott, nagy területen folyó termesztése a 18. században kezdődött meg. A borsosmenta évelő, 50-80 cm magas, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény, amelynek levelét és illóolaját használják fel a gyógyászatban.

Hagyományos alkalmazás
A különböző mentafajokat tradicionálisan számos indikációval, de főleg epe- és bélpanaszok, megfázásos tünetek kezelésére használták, külsőleg bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják.

Bizonyított hatás
A borsosmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint a placebónál hatásosabb volt a diszpepsziás tünetek enyhítésében. A mentaillóolaj hatásosságát az irritábilis bél szindróma kezelésében klinikai vizsgálatok igazolják. Az illóolaj több vizsgálat szerint csökkentette a vastagbél görcsét endoszkópiás vizsgálat során. Az olaj szájon át történő adagolásával a vizsgálatok kevesebb kellemetlenséggel és fájdalommal jártak.

A humán vizsgálatokban is bizonyított epehajtó hatáshoz kapcsolható, hogy illóolajat tartalmazó készítménnyel több vizsgálat szerint lehetséges volt a kisebb epekövek teljes feloldása. A szer tartós szedése után a kövek eltűntek, és elkerülhető volt a műtét.

A borsosmenta fejfájáscsillapító hatását nemrég írták le. A vizsgálatban a menta illóolajának 10%-os etanolos oldatát külsőleg, a homlok és/vagy a halánték bőrébe dörzsölve alkalmazták. A hatás egyenrangú volt a szokásos dózisban alkalmazott fájdalomcsillapítókéval.

Hatásmód
A borsosmenta illóolajának hatásmechanizmusa alaposan felderített. Az olaj a bélrendszer simaizmait (a kalciumion-beáramlás csökkentésével) relaxálja, ez a hatás az illóolaj fő komponenséhez, a mentolhoz köthető. Az illóolaj epehajtó hatása állatkísérletekben nyert bizonyítást. A mentalevél esetén az epeképződés fokozása (nem pedig az epehólyag összehúzódásának fokozása) van előtérben, amely részben a levél flavonoidjainak tulajdonítható.

A borsosmentaolaj előnyösen alkalmazható köptetésre. A hörgőkben csökkenti a sűrű, viszkózus nyák termelését, de ugyanakkor serkenti a hígabb váladékot termelő mirigyek aktivitását, ezáltal a nyák sűrűsége csökken és köhögéssel könnyebben eltávolítható. A köptető hatást fokozza, hogy az illóolaj a felületi feszültséget is csökkenti. Szájon át történő bevitel esetén az illó komponensek a bélben felszívódnak, kiválasztódnak a hörgőkben, ily módon elhúzódó, késleltetett hatást fejtenek ki. 

Az antibakteriális és hűsítő, enyhe helyi érzéstelenítő hatást bőrgyógyászati panaszok (pl. viszkető kiütések) kezelésében lehet hasznosítani.

A vérkeringés fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat.

Figyelmeztetések
A mentalevél kivonatának vagy az illóolajok ajánlott dózisának alkalmazása esetén nem jellemzőek a mellékhatások. Érzékeny egyéneknél az nyelőcső és a gyomor közötti záróizom ellazítása miatt reflux, „gyomorégés” alakulhat ki. 
Epehólyag-gyulladás, epeút-elzáródás és súlyos epe- és májkárosodás esetén nem alkalmazhatóak mentakészítmények. Ritkán túlérzékenységi reakció jelentkezhet.
Gyermekkorban fokozott a mentollal szembeni érzékenység, aminek következtében légzésmegállás vagy légúti görcs alakulhat ki, ezért 3 év alatti kisgyermekek esetén arcon, orrkenőcsben, vagy mellkasra kenve mentaillóolaj-tartalmú készítményt nem szabad alkalmazni.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.