Borostyán

Borostyán

A közönséges borostyán (Hedera helix) a Hedera nemzetség egyetlen, Magyarországon őshonos faja, ami Európa nagy része mellett Afrikában és Ázsiában egyaránt megtalálható. Fás szárú, nem élősködő, örökzöld kúszónövény, amelynek rövid kapaszkodógyökerei táplálék- és folyadékfelvételre nem alkalmasak. Kedvező környezetben (pl. fákon, falakon) 20–30 méteresre is megnő, de függőleges felület híján a talajt is beterítheti. A borostyánt szívóssága és betegségekkel szembeni jó ellenállósága kedvelt dísznövénnyé tette. Gyógyászati céllal a H. helix levelét alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás
A népi gyógyászatban a növényt számos betegség (pl. máj- és epepanaszok, reuma, köszvény) kezelésére alkalmazták, köptető hatására csak a múlt század közepén figyeltek fel. Mára ez a növény elsődleges felhasználási célja.

Bizonyított hatás
Borostyánkivonatokkal számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos klinikai vizsgálatot végeztek különböző eredetű krónikus légúti obstrukcióval járó betegségben vagy hörghurutban szenvedő betegek bevonásával. Mind felnőttek, mind gyermekek esetén a vizsgálatok zöme pozitív eredménnyel zárult. Nemcsak a nyákelválasztással járó köhögéssel társuló hörghurut tünetei enyhültek, hanem olyan kínzó, száraz köhögéssel járó betegségek esetén is hatásosnak bizonyult a növény, mint a szilikózis

Hatásmód
A borostyán kivonata kifejezett köptető és hörgőtágító hatással bír. A hatások a növény szaponinjaihoz köthetőek. A köptető hatás reflexesen, a gyomornyálkahártya izgatásával alakul ki, a hörgőtágító hatás a β2-adrenerg receptorokon kifejtett aktivitás eredménye.

Figyelmeztetések
Leggyakoribb mellékhatásai (hányinger, hasmenés) a szaponinok nyálkahártya-izgató hatásával függnek össze. Ugyanezen okból gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek nem javasolt. Mivel biztonságossága nem bizonyított, várandósoknak és szoptató nőknek alkalmazása ellenjavallt. Gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek.
Bőrkontaktus esetén allergiás reakció jelentkezhet, de ennek előfordulása szájon át történő alkalmazás esetén nem reális veszély. A borostyán terápiás alkalmazása nagyon ritkán okoz túlérzékenységet.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.